Ako prežiť Silvester v pohode aj s bojazlivým psom?

Ilustračný obrázok. Zdroj: Internet.

Už dlhšiu dobu som v kontakte s jedným psíkom, ktorý má strach z búrok, ohňostrojov, petárd a rachotu. Od neho viem, že pri hluku cíti fyzickú bolesť v ušiach, následne nepríjemné pískanie v ušiach aj bolesť hlavy.

Predstavte si, že vám niekto hlasno zvreskne do ucha, alebo že vám rovno pri uchu praskne nafúknutý igelitový sáčok… Teraz už určite viete, o čom hovorím. Presne toto cíti pes pri tom hlasnom rachote. Divíte sa teda, že mu to nie je príjemné? Veď psi majú podstatne lepší sluch, než ľudia. Kým človek počuje šepot na 3 metre, pes ho počuje až na 24 metrov.

Je pravda, že niektoré psy hluk tolerujú lepšie, než iné, tak isto je to aj u ľudí. Tiež to záleží od plemena aj od povahy psa, niektoré plemená majú prah tolerancie vyššie. Ja mám to šťastie, že moji dvaja chlpáči sú pri tomto flegmatickí. Ale aj výcvik a predošlá skúsenosť zohrávajú významnú rolu. Pokiaľ sú psi na hluk zvyknutí od mala, nebudú mať v neskoršom veku problém, a naopak, ak ich v útlom veku hluk traumatizoval, nebude ľahké túto traumu prekonať.

Chcela by som vám poskytnúť niekoľko rád, ako vašim psíkom pomôcť počas tohto stresujúceho obdobia.

Moja rada č. 1:

Ak viete, že Váš pes má strach a môže sa zľaknúť a utiecť, zabezpečte ho! Pri venčení použite tzv. dvojité istenie: obojok + popruhy a dve nezávislé vodítka. Nepraktické? Ale užitočné!!! Po Silvestri budú plné inzercie stratených, zatúlaných ale aj nájdených vystresovaných psov. Najhoršie však je, že môže trvať celé týždne, než sa psík nájde vráti domov. Ak vôbec…

Zachovajte pokoj: Zostaňte pokojní a nestresujte sa stresom psa, ktorý tým ešte zhoršíte! Keď váš pes vidí, ako nervózne pobehujete, zalamujete nad ním rukami a ľutujete ho, alebo ho stále okrikujete, bude mať z toho ešte väčšiu traumu!!! Zostaňte pokojní a robte vášmu psovi spoločnosť. Tvárte sa, akoby sa nič nedialo.

Úkryt: Nájdite v dome alebo byte tiché tmavé miesto, kam si bude môcť váš pes zaliezť. Obvykle si ho pes nájde sám, nechajte ho. Ak chce byť zalezený v záchode, v kúpeľni vo vani, alebo v obývačke pod stolom, alebo pod manželskou posteľou, nechajte ho a dovoľte mu to. Nevyháňajte ho odtiaľ.

Pokiaľ v dome alebo byte takéto miesto nemáte, môžete ho skúsiť urobiť. Skúste napríklad prekryť stôl dlhším obrusom, alebo prehodiť cez gauč deku, aby si pod ňu mohol pes zaliezť.

Iné zvuky: Môžete si pustiť trochu hlasnejšie rádio alebo televízor, ale to neodporúčam, pokiaľ na to váš pes nie je zvyknutý! Môžete skúsiť tiež relaxačnú hudbu pre psy: https://www.youtube.com/watch?v=U2Z7BY_igEw alebo https://www.youtube.com/watch?v=cV20NgE7IEs alebo https://www.youtube.com/watch?v=K4N4SmA0nwo

Na youtube toho nájdete viac. 🙂 Dokonca dostať kúpiť aj upokojujúce CD: https://www.spokojnypes.sk/dokonala-laska-audioterapia-pre-psov-cd2/

Upokojujúce prípravky: Nie som zástancom toho, dopovať psov prípravkami na ukľudnenie. Tieto prípravky môžu vyvolať ešte väčší stres a zmätenosť. No pokiaľ chcete siahnuť po tejto alternatíve, môžem vám odporučiť prírodný prípravok Alavis Calming. Sú to malé chutné pamlsky. Dostanete kúpiť takmer v každom eshope alebo obchode s potrebami pre psov. Prosím, dbajte na odporúčané dávkovanie a v žiadnom prípade dávku neprekračujte!!! Tiež som objavila prírodné tonikum pre psov: https://www.spokojnypes.sk/bylinne-tonikum-pre-psov-proti-stresu-60-davok/?gclid=EAIaIQobChMI96aM4LK95gIVBLDtCh1abw4bEAQYAyABEgI-4PD_BwE

!!! Prosím, použitie akýchkoľvek doplnkov konzultujte s vašim veterinárnym lekárom, riaďte sa odporúčaným dávkovaním a určite ich vyskúšajte ešte pred Silvestrovskými ohňostrojmi, aby ste už vopred vedeli, ako na vášho psa pôsobia!!!

Možno najlepšie riešenie: pokiaľ je to možné, choďte s psíkom niekam do prírody, ďaleko od hluku ohňostrojov. Prenajmite si chatu v lese a strávte spolu krásny a nerušený pobyt v tichu prírody. 🙂

A ako bonus pre vás som popýtala o rady aj na slovo vzatú odborníčku. Kynologička s bohatými skúsenosťami Ing. Agnesa Cachovanová radí:

Najlepšou možnosťou, ako zvládnuť stres zo silvestrovských osláv je prevencia v podobe správnej a včasnej socializácie. Navykanie na zvuky rôzneho druhu a intenzity by malo byť jedným zo základných socializačných krokov pri výchove šteniatka. Avšak ani pri dospelých a starších psíkoch nie je na socializáciu neskoro. Najlepšie je s prípravou začať už niekoľko mesiacov pred Silvestrom. Pomocou systematickej desenzibilizácie budeme psa vystavovať zvukom rôznej intenzity tak, aby ich registroval ale nepociťoval strach. Pri cvičení by sme sa mali správať prirodzene a byť trpezliví, pes nám musí plne dôverovať. Intenzitu zvuku zvyšujeme veľmi opatrne, podľa reakcií daného psa. Akonáhle začne prejavovať príznaky stresu, znamená to, že sme prekročili jeho hranice a postupovali sme príliš rýchlo. Vtedy je potrebné sa od zdroja zvuku vzdialiť alebo jeho intenzitu znížiť. Najjednoduchšou možnosťou takejto desenzibilizácie je púšťať psíkovi rôzne zvuky z internetu. Cvičenia tak môžeme vykonávať z pohodlia svojho domova bez potreby asistencie druhých ľudí a s možnosťou ovládať ich intenzitu. Snažíme sa cvičiť s čo najširším spektrom rôznych zvukov, na internete ich nájdeme nepreberné množstvo (vysávač, trúbenie, zvon, alarm, búrka, ohňostroje,… – fantázii sa medze nekladú). Počas cvičenia zapájame psa do rôznych činností aby svoju pozornosť neupriamoval na nepríjemné podnety. Hraním a trénovaním s jeho obľúbenými hračkami či pamlskami si zároveň vďaka kontrapodmieňovaniu spojí nepríjemné zvuky s príjemnými zážitkami. Ak budeme postupovať trpezlivo a systematicky, podarí sa nám odbúrať strach aj u bojazlivejších psov.

V deň silvestrovských osláv je vhodné psíka poriadne unaviť – a to fyzicky aj psychicky. Bez ohľadu na to, či chováme psa vonku na dvore alebo v byte, vytvoríme mu bezpečné miesto, kam sa môže ukryť. Aby sme ho zabavili na dlhšiu dobu a odvrátili jeho pozornosť od nepríjemných delobuchov, dáme mu na žuvanie niečo, čo ho zamestná na dlhšiu dobu. Na výber máme množstvo dostupných produktov – sušené uši, sušené bravčové či hovädzie kosti, surové kĺbové kosti, parohy, kong naplnený pochúťkami či obľúbená hračka z pevného materiálu.

V prípade silne traumatizovaných psov a psov trpiacich fóbiu z hlasných a nárazových zvukov, u ktorých ani vyššie uvedené tipy nezaberajú, môžeme vyskúšať ešte jeden jednoduchý, ale efektívny trik od uznávanej špecialistky Lindy Tellington-Jones, ktorý spočíva v ovinutí krku a chrbta psa pomocou elastickej šatky (podľa obrázku), vďaka čomu dochádza k stimulácií krvného obehu a tým aj odstráneniu napätia u psa.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Internet.

Verím, že Silvester prežijete v zdraví a pohode a uvidíme sa bez akejkoľvek ujmy a traumy v novom roku. Dovtedy vám prajem krásne, šťastné a veselé Vianoce!