Hľadanie stratených zvierat pomocou telepatie

Náhla strata alebo útek zvieraťa je veľmi stresujúca situácia nie len pre majiteľa, ale rovnako aj pre samotné zviera. Najmä ak ide o zviera chované v byte, ktoré nie je zvyknuté byť vonku bez svojho človeka.

Jednou z možností, ako pomôcť pri hľadaní strateného zvieraťa, je skúsiť to pomocou telepatickej komunikácie. Dá sa to, dokonca to môže zvýšiť šancu na úspech. Ale na to, aby mohlo byť hľadanie úspešné, musia byť dodržané aspoň nasledovné základné podmienky:

1) musím sa so zvieraťom spojiť čo najskôr po úteku alebo jeho strate- tak si môžem byť istá, že nezašlo príliš ďaleko a že si ešte pamätá cestu, kadiaľ šlo. Tiež ho môžem upokojiť, lebo aj ono je v strese, napumpované adrenalínom a má strach. Môžem tým zabrániť tomu, aby skončilo pod kolesami auta, prípadne zabehlo príliš ďaleko. Prípady, keď sa mi majiteľ zvieraťa ozve po týždni alebo v najhoršom prípade až po mesiaci, väčšinou nemajú veľkú šancu na šťastný koniec.

2) potrebujem všetky údaje o tom, ako a kedy sa to stalo a presnú adresu, kde bolo zviera videné naposledy, odkiaľ a prečo utieklo a smer, ktorým bežalo. Čím viac údajov dostanem, tým mám lepšiu šancu na úspešné hľadanie.

3) komunikácia, rýchle jednanie a spätná väzba: je dôležitý nepretržitý kontakt s majiteľom. Viem zistiť, čo zviera aktuálne vidí. Z jeho pohľadu opíšem miesto, kde sa aktuálne nachádza, prípadne viem zistiť, či niekam smeruje, alebo kadiaľ šlo. Je to však relatívne a určite nie na milimeter presné. Hlavne potom potrebujem spätnú väzbu od majiteľa, aby mi povedal, či vie o ktoré miesto ide, a keď tam dorazí, či tam zviera videl, alebo našiel aspoň stopy, prípadne svedkov, ktorí by ho tam zazreli. Vôbec mi nepomôže, keď mi o dva dni neskôr príde správa v znení: „Bol som tam teraz, nie je tam.“ Jasné, dva dni tam určite nebude sedieť a čakať! V lepšom prípade sa bude potulovať po okolí, v horšom prípade bude o dva dni na opačnom konci mesta alebo okresu.

Čo robiť, ak sa vám stratilo zviera?

Napriek tomu, že ide o nepríjemnú a stresujúcu situáciu, skúste si zachovať chladnú hlavu a nepodliehať panike!

  • bezodkladne informujte mestskú políciu, obecný úrad a miestny útulok. Ak by vaše zviera niekto odchytil a priniesol do útulku, prípadne oznámil polícii jeho pohyb, budú tak hneď vedieť, koho majú kontaktovať ešte skôr, než odčítajú čip. Tiež je vhodné informovať miestne poľovné združenie a požiadať ich o pomoc pri hľadaní.
  • vyveste letáky s kontaktom na Vás a aktuálnou fotografiou zvieraťa v blízkom ale aj širšom okolí miesta, kde sa zviera stratilo. Požiadajte aj okolité obchody, benzínky a veterinárne ambulancie, či by ste u nich mohli tento leták vyvesiť. Čím viac ľudí leták uvidí, tým je väčšia šanca, že sa Vám niekto ozve s informáciou, kde Vaše zviera naposledy videl.
  • vyveste informácie o hľadanom zvierati na Facebook, na stránku Vášho mesta/obce, do rôznych skupín (Napr.: Stratené psíky SR, Stratené a nájdené zvieratá. Taktiež existuje Appka pre stratené a nájdené zvieratká www.hladamelabky.sk), dajte tiež informáciu vyhlásiť v miestnom rozhlase a v okolitých dedinách.
  • vytlačte si mapu okolia a zaznamenajte do nej informácie o pohybe zvieraťa.
  • pokiaľ ide o psíka, je dobré nechať kus Vášho odevu na mieste, kde ste zviera videli naposledy. Pes sa väčšinou vráti tam, kde naposledy videl svojho majiteľa. Najmä ak sa zabehol niekde v lese.
  • pokiaľ máte záujem o moju pomoc, pošlite mi správu cez Messenger. Budem potrebovať meno a vek Vášho zvieraťa, aktuálnu fotografiu a čo najpresnejší opis situácie.

Veľmi rada pomôžem s hľadaním zvierat a vždy dúfam, že to spolu zvládneme a zviera sa vráti domov.

Jedna rada na záver. Aj keď vaše zviera ešte nikdy neutieklo, alebo si myslíte, že by to nikdy neurobilo, musím Vás vyviezť z tohto omylu. Nikdy neviete, čo sa môže počas prechádzky prihodiť, môže sa Vám pes zľaknúť, môže sa vytrhnúť aj s vodítkom alebo vyvliecť z obojku. Verím, že každý má svojho psa čipovaného, ale pre istotu si skontrolujte, či je čip aj zaregistrovaný a údaje v registri sú aktuálne!

A ešte jedna drobnosť, ktorá vždy pomôže pri hľadaní majiteľa. Je to vhodné aj pre chronických utekáčov. Pripevnite psovi na krk menší obojok alebo retiazku, prípadne protiparazitný obojok s príveskom, na ktorom bude uvedené aspoň telefónne číslo na majiteľa. 🙂 Je to prvá vec, ktorá sa kontroluje po odchyte, či pes so sebou nemá informáciu, ktorá by pomohla vypátrať jeho majiteľa. Výrazne to skráti hľadanie.

Ešte niekoľko užitočných linkov:

https://www.crsz.sk/ Centrálny register spoločenských zvierat. Tu si skontrolujte, či je Váš čip registrovaný a či máte uvedené správne telefónne číslo. O zmenu v registrácii požiadajte Vášho veterinárneho lekára.

https://rotz.svps.sk Register odchytených a túlavých zvierat.

Foto: Michael Jin on Unsplash

1 thought on “Hľadanie stratených zvierat pomocou telepatie”

  1. Spätné upozornenie: Stratený kocúr

Comments are closed.