Všimli ste si priehľadný sliz v psej miske s vodou?

Ak ste niekedy prešli prstami po vnútornej strane psej misky na vodu, určite ste cítili bezfarebnú slizkú vrstvu.

Táto neviditeľná vrstva sa nazýva biofilm. Je to zmes organického a anorganického materiálu, živých aj mŕtvych buniek, ktoré sa usadili na povrchu misky.

Nachádza sa tu množstvo rôznych baktérii, spojených hustou hmotou, ktorá slúži ako lepidlo. Drží pohromade baktérie a tiež ich prichytáva k povrchu misky.

Škodlivé baktérie ako Listeria, E.coli, alebo Legionella, množiace sa v tomto biofilme vyvolávajú široké spektrum mikrobiálnych infekcií v celom tele, ako napríklad zápaly močových ciest a mechúra, zápaly stredného ucha a iné.

Nezabúdajte preto čistiť psíkovi misku minmálne raz za týždeň. 😉

Psia miska bola označená za tretí najkontaminovanejší predmet v domácnosti. Môžu sa v nej množiť najnebezpečnejšie mikróby a život ohrozujúce baktérie. Tieto baktérie môžu ohroziť celú domácnosť- tvrdia vedci z Univerzitného centra Hartpury.

Ktorá miska je teda pre psa najlepšia? Tá v ktorej sa množí najmenej baktérii!

V prvej štúdii svojho druhu vedci na Hartpury zistili, že v miskách z nehrdzavejúcej ocele sa časom nahromadilo najmenej baktérií. Naopak v plastových miskách sa namnožilo najviac baktérií. Najšokujúcejšie zistenie bolo, že najnebezpečnejšie baktérie (ako sú Salmonella, E.coli) sa najviac vyskytovali v keramických miskách. Ďalší problém je obsah olova v keramických miskách a obsah škodlivých látok, pôsobiacich na endokrinný systém, vyskytujúcich sa v plastových miskách.

Plastové misky môžu spôsobiť dermatitídu na nose. Chemikálie z misiek sa vstrebávajú cez kožu a inhibujú syntézu melanínu.

Mnohí majitelia psov nesprávne čistia misky, keď len vymenia vodu. Toto podporuje vznik biofilmu a množenie nebezpečných baktérií. Ako tomu zabrániť?

Umývajte psiu misku pravidelne, odstraňujte biofilm minimálne raz za týždeň. Pokiaľ máte doma viac psíkov, umývajte misku každý deň! Najlepší postup je umyť misku v umývačke riadu na 70°C s netoxickým umývacím prostriedkom.

Zdroj obrázku: https://www.k9ofmine.com/best-dog-water-bowls-sloppy-drinkers/

Zdroj informácií: Facebooková stránka Dr. Karen Becker