Koniec prázdnin

Priatelia, ani sme sa nenazdali a je tu koniec leta, koniec prázdnin a s ním nový školský rok a nové povinnosti.

Ako dieťa som toto obdobie neznášala kvôli tej prudkej zmene z bezstarostného obdobia oddychu na samé povinnosti, úlohy, termíny, skúšanie, neskôr naháňačku z prednášky na prednášku, z cvičenia na ďalšie. Kým si človek zvykne na ten kolotoč, prejdú mesiace. Teraz je to však iné. Toto obdobie naozaj neznášam kvôli tomu, koľko nevinných zvieracích kamarátov práve v Septembri skončí v lepšom prípade v útulku, v horšom na ulici alebo v lese.

Veľa detí dostalo za vysvedčenie zvieratko. Psíka, mačiatko, králička, morča alebo škrečka… Celé prázdniny sa tešili zo spoločných chvíľ. Počas 8 týždňov si deti so zvieratkom vytvorili vzťah. Naučili sa oň starať. Vytvorili si vzájomné puto. Ale teraz sa to zmení. Školské povinnosti zaberú veľa času. Mnohí rodičia si uvedomia, že zviera im je teraz už len na príťaž, lebo ho treba venčiť, kŕmiť, starať sa oň. A dieťa má predsa samé krúžky, poobede si musí robiť úlohy, veď z neho raz musí byť právnik, lekár, raketový inžinier… Takže ten pes/mačka/škrečok mu nesmie brániť v kariére!

Priatelia, pre Boha Vás prosím! Všetko sa dá zvládnuť! Ja som svojho prvého psa dostala ako 11-ročná. Prežili sme spolu veľa. Zmaturovala som na gymnáziu, vyštudovala som vysokú školu, zoštátnicovala som, tiež som absolvovala niekoľkomesačné zahraničné stáže. To všetko vďaka tomu, že mám skvelých rodičov. Vedeli, že vyhodiť psa do útulku alebo na ulicu by ich priviedlo do večného zatratenia… No teda.. Začala by som ich za to nenávidieť, keby ma pripravili o môjho psíka. Ale nie… Teraz všetka sranda bokom. Naozaj je to na rodičoch, aby si úlohy doma rozdelili a nezbavili sa povinnosti a zodpovednosti tým najjednoduchším a zároveň najhorším spôsobom.

Všetko sa dá zvládnuť, keď človek chce. Aj školské povinnosti aj spokojný psík doma. Len si to treba pekne rozplánovať a podeliť si úlohy. Deti môžu ráno vstať skôr, obehnúť so psom dvor alebo bytovku a potom odísť do školy. Viem to z vlastnej skúsenosti.

Prosím, nenechajte svojich domácich miláčikov trpieť, nevyhadzujte ich z domu, oni vám to oplatia, chlpami na koberci, možno občas mláčkou alebo kôpkou… Ale k tomu budete mať po svojom boku najlepšieho priateľa do každého počasia!

A keď už to naozaj nejde inak, prosím, nevyhadzujte ich na ulicu, ani do lesa! Buďte aspoň natoľko zodpovední a nájdite im nový domov a novú rodinu, ktorá bude lepšia a rozumnejšia!

Ďakujem!

Obrázok: JennyJinya, preklad: Talking Animal Souls, Ing. Andrea Petrášová