Odkazy od Frízskeho koňa

Priatelia, dnes budeme pokračovať novou sériou odkazov od plemena Frízsky kôň.

Toto prekrásne plemeno koní pochádza z Holandska. Je jedným z najstarších plemien Európy. Jeho vek sa odhaduje až na 3000 rokov. Jeho chov a šľachtenie v Holandsku rozkvitali už v 13. storočí.

Jeho robustné elegantné telo, zvedavosť, kontaktná a milá povaha z neho robia skvelého parťáka do koča aj pod sedlo. Chvost a hriva sú bohaté a bujné, dokonca aj dolná časť nôh je obrastená dlhou srsťou. Výška je 150-170cm.

Frízsky kôň už na prvý pohľad zaujme svojou čiernou farbou, ktorá mu spolu s hustou vlnitou hrivou a chvostom, labutím krkom a pokojným pohľadom dáva ušľachtilý, priam kráľovský výzor. Frízske kone sú výlučne vraníky bez bielych znakov. Svoju popularitu si frízske plemeno získalo aj vďaka vľúdnemu temperamentu, rýchlej učenlivosti a honosným vysokým chodom, ktorý vyniká najmä v kluse.

Vďaka všetkým týmto znakom a povahe je frízsky kôň obľúbený najmä ako kočiarový, pohrebný ale aj cirkusový kôň. Mohutnou stavbou svojho tela sa výborne hodí aj do záprahu, no v minulosti slúžil tiež ako vojenský a pracovný kôň. Jeho elegantné pohyby však neostali nepovšimnuté, a tak sa po celom svete využíva aj v drezúre. Kvôli svojim povahovým vlastnostiam sa často využíva v jazdeckých školách.

Frízske kone sú absolútne bezproblémové, pokojné a ľahko ovládateľné. Nie sú ľakavé a dobre znášajú i ostatné zvieratá. V súčasnej dobe sú veľmi populárne a obľúbené.

Prvý odkaz zo série od Frízskeho koňa znie: „Rozum a cit. Dva zdanlivé protiklady. No oba sa stretnú vo vašom srdci. Počúvajte ho. Ono vie a veľa vám napovie.“

Ďalšie odkazy nájdete na obrázkoch nižšie: