Vnímajú psy čas?

Autor: Jen Phillips April, zverejnené 16/05/2022, Preklad: Talking Animal Souls: Ing. Andrea Petrášová

Majitelia psov vedia, že ich pes pozná nejaký časový koncept. Ako inak by vedel, že už je čas na večeru?

Mnohé psy tiež presne vedia, kedy sa ich človek vráti domov a tesne predtým ho už čakajú. Najprv si pomaly ponaťahujú končatiny, keď sa zobudia. Prídu ku dverám alebo oknu a čakajú, na príchod svojho milovaného človeka.

Takže, majú psy pojem o čase? Štúdia z roku 2018 ukazuje, že áno, psy (aj iné zvieratá) majú zmysel pre čas. Majú niečo ako „časové bunky“, ako to nazvali vedci. Tieto špeciálne bunky pomáhajú vášmu psovi rozlíšiť dennú dobu počas bežných dní.

Ale to neznamená, že váš pes si dokáže predstaviť vzdialenú budúcnosť. Psí časový koncept má svoje limity.

Ako dokážu psy rozoznať čas?

Pes vníma čas, avšak nie tak presne ako človek. Takže psy sa nepozerajú na hodiny aby si uvedomili: Je 6:30, čas na prechádzku.

No váš pes má vnútorné hodiny, ktoré ho spájajú s cirkadiánnym rytmom, takže vie pochopiť dennú dobu a vie, kedy je čas ísť spať, alebo vstávať. Tieto hodiny tikajú keď psík čaká. Už ste videli netrpezlivého psíka? Tie dramatické povzdychy, alebo labky aj hlava na vašich kolenách, to sú znaky, že už sa nevie dočkať.

Tieto „časové bunky“ sú neuróny v časti psieho mozgu zvanej mediálny entorinálny kortex. Táto časť mozgu je zodpovedná za navigáciu a pamäť. Vedci sú presvedčení, že táto časť mozgu je zodpovedná aj za psie vnímanie času.

Veda v pozadí

Vedci z Northwestern University vykonali sériu pokusov, ktoré zahŕňali laboratórne testy s myšou v prostredí virtuálnej reality. Počas štúdie skutočná myš bežala na skutočnom bežiacom páse ale vo virtuálnej realite. Myš sa naučila bežať ku dverám, počkať 6 sekúnd, než sa otvorili a potom pokračovať za odmenou.

Potom vedci dvere zrušili, no myš aj tak vedela, kam má ísť a ako dlho počkať. Prelom nastal, keď sa vedci zamerali na mozgovú aktivitu myši a zistili, že špecifické neuróny – tie “časové bunky” – začali pracovať, kým myš čakala, než sa otvoria dvere.

Je to klasická Pavlovova odpoveď, len namiesto zvončeka sú to dvere a 6 sekúnd čakania.

Takže keď váš pes znervóznie, keď sa blíži čas na večeru alebo na prechádzku a vy meškáte, tieto neuróny sa aktivujú a váš pes bude chodiť hore dolu, kňučať, vrtieť chvostom alebo vykazovať ďalšie znaky nervozity.

Viete, že psi nerozumejú významu „ešte 5 minút“. Rozumejú len rutine.

Epizódna pamäť nám (aj našim zvieratám) pomáha zapamätať si udalosti. Takže ak váš pes kráča napred počas vašej typickej prechádzky, epizódna pamäť je aktívna. Taktiež počas toho, keď vie, kedy sa tá prechádzka má konať, alebo kedy bude večera.

Psy si vždy všímajú znaky, keď každé ráno odchádzate približne v rovnakom čase a zostávate preč asi 8-9 hodín, zvyknú si na tento harmonogram. A vďaka ich „časovým bunkám“ odhadnú čas, ktorý prejde, kým sa vrátite domov. Takže ak sa táto doba o niečo pretiahne, aj tie najprispôsobivejšie psy začnú byť nervózne alebo dostanú strach.

Separačná úzkosť

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa majitelia psov obracajú na psích trénerov je, že ich pes sa necíti dobre, keď zostane doma sám. Separačná úzkosť a typické príznaky, ako štekanie a deštruktívne správanie, sú klasickým znakom toho, že pes nemá dostatok pohybu alebo mentálnej stimulácie.

Úzkosť sa u psov prejavuje tiež rýchlejším tepom, nervóznym pobehovaním, dychčaním, alebo aj pocikaním od vzrušenia. Niekedy separačná úzkosť začne hneď ako odídete, no u niektorých psov nastúpi, až keď ubehne nejaký čas. Čím dlhšie zostane pes sám, tým rýchlejšie začne psí mozog panikáriť.

Ale mnohé psy sú spokojné, keď zostanú doma samé. V tejto štúdii experti na správanie pozorovali 123 psov v 69 domácnostiach, ktoré zostali doma samé. Psov sledovali cez video, aby videli ich reč tela, polohu a činnosť.

Psi väčšinou trávili čas relaxom na svojom obľúbenom mieste. Tieto psy nezostali osamote dlhšie než 4 hodiny a vyzerali celkovo spokojne. Ale psy (samci) postávali pri dverách častejšie než sučky. Možno čakali na venčenie?

Samozrejme, ak váš pes vníma čas dramatickejšie, bude si myslieť niečo ako: „ Odišiel do práce, čo ak sa už nikdy nevráti?“ Nie je to teda vina vášho psa, že nerozumie času. Ak je váš psík práve takýto, tréneri odporúčajú pracovať so psíkom na upokojujúcich technikách. Pridať viac času na hranie a výcvik, a tiež môžete trénovať tak, že odídete von na 2-3 minúty a vrátite sa späť. Skúste predlžovať intervaly, kým váš psík pochopí, že sa vrátite. Pes nedokáže odhadnúť, ako dlho trvá určité doba.

Ako zabaviť psíka, kým ste preč?

Psy rovnako ako ľudia potrebujú mentálnu stimuláciu a tréning. Niektorí potrebujú z každého veľa.

Spomeňme pracovné plemená ako Husky alebo Border Kólie. Toto sú pracovné psy a bez poriadnej práce sa rýchlo začnú nudiť. Ak zostanú zatvorené vnútri počas celého dňa, je to recept na nudu a dlhú chvíľu.

Preto psí tréneri hovoria, že neexistujú zlé psy, len nedostatočná komunikácia s ich majiteľmi. Tréning, mentálna stimulácia a zmysel pre účel sú veľmi dôležité. Dokonca aj spoločenské plemená ako maltezák potrebujú tréning a pozornosť.

Môžete zapnúť špeciálnu hudbu alebo zvieraciu televíziu, kým ste preč. Niektorým psom sa to páči. Ale ak uviaznete v zápche a prídete domov neskoro, váš pes to bude vedieť. Ich „časové bunky“ sa aktivujú a každá sekunda sa bude zdať ako celá večnosť. Nie že by váš pes vedel, čo znamená večnosť. Ale bude cítiť tok času a tiež presne vie, kedy je čas na jedlo.

Takže ak ste si mysleli, že pes pozná hodiny, máte pravdu – čiastočne. Majú zmysel pre čas, ale nie až tak sofistikovaný ako ľudia.

Zdroj: https://outwardhound.com/furtropolis/dogs/do-dogs-have-a-sense-of-time?fbclid=IwAR2wGPChKH7iQl_Owwg_B7O5_5W190UiZTSJnIA3h7EZAJJdkqYhKzJqmcE