Nezvestný

POZOR! Článok nie je vhodný pre citlivé povahy!!!

Priatelia, dnes sa s vami podelím o jednu z mojich čerstvých skúseností.

Nedávno sa na mňa obrátila pani, ktorej pred 4 rokmi bez stopy zmizol pes. Hľadala ho všade, no bez úspechu. Psík poznal široké okolie, keď si niekam odbehol, vždy sa rýchlo vrátil domov. Susedia ho poznali, ale nikto ho po celý čas nevidel. Nikde žiadny náznak, nik sa neozval na inzeráty, v útulku ani na veterine sa neobjavil.

Hľadať zvieratá pomocou telepatie po tak dlhej dobe je náročné. Nikdy neviem, čo môžem čakať, či zviera ešte žije. No prišla veľmi smutná odpoveď.

Psík mi ukázal, čo sa vtedy stalo. Na druhý deň po jeho zmiznutí, keď sa vracal domov z výletu, skončil nešťastne pod kolesami traktora.

Traktorista nestihol zabrzdiť, psíka žiaľ prešiel. Psík bol na mieste mŕtvy. Traktorista ho nenechal ležať na ceste, hodil ho na vlečku a zakopal ho na hnojisku hospodárskeho dvora, kde pracoval.

Pri tejto vízii mi stekali slzy po lícach prúdom. Ale psík bol šťastný, že konečne môže poslať správu domov, aby sa dozvedeli, čo sa mu stalo, a tiež sa ospravedlnil za svoju neopatrnosť.

Keď píšem správu z komunikácie, vždy sa snažím zhrnúť to, čo som sa dozvedela, čo najpresnejšie. Aj keď táto vízia nebola pekná a nemala šťastný koniec, doma sa aspoň dozvedeli, prečo svojho psíka 4 roky nemohli nájsť a nikde ho nikto nevidel.

Žiaľ, aj takéto príbehy zažívam a prežívam ich spolu s majiteľmi zvierat. Nedá sa od toho úplne odosobniť, nedá sa nereagovať, nedá sa vypnúť súcit a tváriť sa, že sa ma to vôbec netýka. Už tým, že sa do toho ponorím a komunikácii otvorím svoje srdce a venujem svoju energiu, stávam sa súčasťou týchto príbehov.

Hľadanie stratených zvierat veľmi často končí tragicky, alebo sa vôbec nepodarí stratené zvieratko nájsť, napriek inštrukciám a presným popisom okolia, kde sa zvieratko nachádza. A toto je skutočne veľmi frustrujúce. No napriek tomu sa snažím urobiť maximum pre to, aby sa zvieratko vrátilo domov v poriadku.

Zopár rád na záver:

  1. Prosím, dávajte na svojich zverencov pozor. Najmä ak máte doma chronického utekáča, označte ho svojim kontaktom a zabráňte mu v úniku z dvora. Ak máte bojka a panikára, ktorý sa pri venčení môže zľaknúť, použite dvojité istenie.
  2. Zvieratko si nechajte čipovať, to je prvá vec, ktorá sa kontroluje, keď sa nájde zatúlané zvieratko. Na obojok mu pripevnite/napíšte kontakt na vás.
  3. Keď vám ujde psík alebo mačka, zalarmujte susedov, rodinu, dedinu, políciu, nechajte to vyhlásiť v rozhlase. Upovedomte blízky útulok aj veterinárov v okolí.
  4. Vyveste plagáty s fotkou zvieratka a kontaktom na vás v širšom okolí, najmä tam, kde sa zdržuje najviac ľudí: obchody, pošta, obecný úrad, zastávky autobusu.
  5. Sledujte inzerciu, bazár, bazoš, lokálna tlač a využite tieto prostriedky na svoj vlastný inzerát.
  6. Nebojte sa využiť silu sociálnych sietí: Facebook, Instagram, uverejnite fotku strateného zvieratka, kontakt na vás a nechajte príspevok zdieľať verejne. Tiež ho môžete vložiť do skupín zameraných na inzerciu, straty a nálezy, hľadanie stratených zvierat. Nezabudnite uverejniť lokalitu, kde ste zvieratko videli naposledy a kontakt na vás.
  7. Ponúknite nálezcovi odmenu, to je to, čo ľudí v dnešnej dobe motivuje.

Priatelia, dúfam, že sa vám nikdy nestane to, čo zažila majiteľka psíka z tohto príbehu.

Ilustračný obrázok: autor Tadeusz Lakota na Unsplash