Keď ide o vlastných…

Priatelia, dnes sa s vami podelím o moje skúsenosti a starosti z môjho osobného života.

Pred mesiacom nášmu najstaršiemu psíkovi diagnostikovali diabetes.

Havo má 11 rokov, čo je podľa mňa na malé plemeno ešte relatívne málo.

Zmena krmiva za diabetcké prebehla našťastie v poriadku, bez hnačiek a podobných sprievodných javov. Vylúčenie piškotiek bolo trochu horšie, to chudák nepochopil doteraz, že to nie je trest. Lenže havko nám v dôsledku tejto zmeny veľmi schudol.

Za mesiac zostarol o celých tých jeho 11 rokov, schudol cez 5kg, čo je na 15 kg kríženca dosť. Trčia mu rebrá, napriek tomu, že kŕmnu dávku dodržujem a rozdelila som ju do dvoch dávok ráno a večer.

Vidím na ňom, že to berie športovo a stále chce žiť, aj keď nevládze, občas behá ako so zatiahnutou ručnou brzdou…

Lenže… A tu sa začína môj problém. Keď ide o mojich, opúšťa ma zdravý rozum, prestávam veriť svojim schopnostiam, skúsenostiam a jednoducho panikárim, zožiera ma strach a výčitky. Robím pre neho dosť? Dá sa robiť niečo inak? Lepšie? Viac? Dalo sa tomu zabrániť? Urobiť niečo skôr? Všetky tieto otázky a ešte oveľa viac mi víria v hlave zakaždým, keď sa na neho pozriem.

A potom je tu ešte jedno… Príprava na to, že nás onedlho opustí. Už je isté, že to bude skôr, než sme čakali a dúfali.

Nenechám ho trpieť a akonáhle budem vidieť, že sa veľmi trápi, ukončíme to. On to vie, ja to viem. Dohodli sme sa tak. Utrpenie nestrpím.

Samozrejme, pýtala som sa ho, čo si o tom myslí. O umieraní ešte nechce ani počuť. Kontaktovala som aj moju pomocníčku na druhej strane. Tá mi povedala, že ešte nenastal čas a máme si užiť posledné spoločné chvíle.

Takže napriek tomu, že pohľad na neho mi vháňa slzy do očí a je mi ho nesmierne ľúto, budeme sa sústrediť na to pekné a dobré, čo máme. Na to, že každý deň vyjde slnko. S vďakou a pokorou ukončíme každý ďalší spoločný deň, keď pôjdeme večer spať.

Kým chce bojovať on, budeme bojovať aj my. Ale keď príde čas, budeme sa musieť rozlúčiť.

Dúfam, že aspoň Vianoce ešte prežijeme spolu, no nie za každú cenu.

Foto ilustračné: Ryan Stone na Unsplash